Börja köra Enduro – Några tips

9850273-enduro

Oavsett vilken sport man börjar med är det bra att höra sig för hos mer erfarna vad man bör tänka på vid inköp, hur man bör träna i början osv. Här följer några tips gällande inköp av första Enduromotorcykeln.

Börja med mindre modell

Hur stark modell man ska börja med beror mycket på vana att köra cross och ålder på föraren. Men en fördel är att hålla sig till 125cc eller 250cc till att börja med. Helst av allt 125cc för att sedan ”växa in” i de större modellerna.

Kända märken

De mer kända märkena på marknaden är de dyraste. Det går att köpa billigare modeller av mer okända märken och detta går lika bra – om man är beredd på att meka, få svårt att hitta reservdelar och även få svårt att hitta verkstäder som servar dessa modeller. Som nybörjare är det därmed de mer kända märkena som rekommenderas.

Provkör

Att provköra är en självklarhet. Men låt även någon mer erfaren Enduroförare testa motorcykeln. Detta eftersom de är mer vana att känna hur det ska kännas och låta.

Skyddsutrustning

Lägg inte alla pengar på en Enduro så att det inte finns några pengar kvar till skyddsutrustning. Denna utrustning är absolut ett måste även om det inte är lag på mer än hjälm. Att köpa begagnat är en rekommendation då det annars kan bli riktigt dyrt. Det är också bra då man lättare kan känna sig fram vad man trivs i för olika skydd. Däremot bör man även här vara noga och kolla kvalité. Det är trots ett skydd mot alvarliga skador.

Medlemskap i klubb

Det finns inget som säger att man måste vara medlem i en klubb för att man äger en Enduro. Men för att få tillgång till de banor som finns behöver man oftast vara medlem i den klubb som har hand om dessa. Ett alternativ är att köra på egen hand men att umgås med andra med samma intresse blir även ett sätt att snabbt lära sig sporten och bli en säkrare och bättre förare.