MotoGP

2995822-franco-battiani-pilot-of-motogp

När det kommer till motorcykelsporter går det knappast att komma högre upp än till MotoGP, det är den högst rankade serien inom roadracing och har ofta kallats motorcyklarnas motsvarighet till Formel 1.

Förbundet som styr över MotoGP heter FIM som står för Fédération Internationale de Motocyclisme, det grundades 1904 och har sitt huvudsäte i Genéve, Schweiz. Det är FIM som sanktionerar världsmästerskapen inom de största motorcykelsporterna men de organiserar även större träffar för motorcyklister världen över.

Mästerskapen i MotoGP avgörs med 17 event som tar plats runt om hela världen, varje event körs under en helg och börjar normalt sett mot slutet av mars och pågår en bit in i november. Sverige har varit värd för 21 event under åren, majoriteten av dem har tagit plats på Scandinavian Raceway, men andra platser har även använts.

I varje event får förarna poäng beroende på sin placering och den som har flest poäng efter den sista tävlingen vinner världsmästartiteln. I år har man hunnit kört i Qatar, USA, Argentina och Spanien. Frankrike står på tur den 17 maj och man kommer att avsluta mästerskapet i Valencia den 8 november.

MotoGP är även den mest populära motorcykelsporten att spela på, praktiskt taget alla oddssajter erbjuder sina kunder möjligheten att satsa på inte bara MotoGP utan även Moto2 och Moto3 också.

Skillnaderna mellan MotoGP, Moto2 och Moto3 är i stort sett endast hur motorcyklarna ser ut och är utrustade. I MotoGP finns det få restriktioner då det är en prototypklass, den måste dock ha en fyrtaktsmotor, får max ha fyra cylindrar, en maximal motorstorlek på 1000 cc och måste väga minst 157 kg.

I Moto2 har alla team samma motorer, det är en fyrtaktsmotor på 600 cc från honda och alla använder även samma Dunlop däck. Chassit är dock fritt att designa hur man vill så länge ekipaget väger minst 140 kg. Slutligen i Moto3 är motorcyklarna begränsade till fyrtaktsmotor på 250 cc med endast en cylinder, minimivikten här är 148 kg.